Presseomtaler, radio/tv-medvirkener og artikler
– Berlingske, 7. november 2024.
Trump blev skældt ud for at sniksnakke i en mandepodcast. Men i virkeligheden var Trumps strategi netop, hvad de unge vil have: Den personlige podcast. Nu mener flere medier, at det var vejen til hans sejr. Tendensen ses også i Danmark.
– K-Forum, 29. oktober 2024.
Mette Frederiksens kritiske blik på medier, Inger Støjbergs polariseringsprojekt og mediernes forudsigelige introspektive syn på egne blinde vinkler gør Danmark mere beslægtet med USA, end man tror.
– FORKANT – Magasinet om ledelse indenfor sundhedsområdet, oktober 2024.
For at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere bør ledere være til stede på sociale medier, mener en ekspert. På Gentofte Hospitals endokrinologiske afdeling har man haft succes med at genoplive en ellers halvdød Instagram-konto. Ledelsesmagasinet Forkant kigger på veje til at tiltrække …og fastholde sit personale.
– Jyllands-Posten, 15. oktober 2024.
At Trump stadig er et troværdigt bud på igen at blive USA’s præsident, er et symptom på nogle nye betingelser for vores demokrati, hvor der sker et opgør med selve sandheden som relevant parameter.
– Dagbladet Information, 30. august 2024.
De unge er den mest gennemtestede og bedømte generation nogensinde. Testregimer og sociale medier gør deres identitet skrøbelig og overfladisk, de risikerer simpelthen at komme til at mangle en kerne.
– Ring til Radio IIII, 31. juli 2024.
DR stopper deres aktiviteter på mediet X – fra i morgen – 1. august. Derfor vil du ikke kunne finde fx nyheder delt af DR selv fra dén dato. Kort sagt er grundene: Der er for få danskere på X, der er for få der klikker sig videre ind på DR’s egne platforme fra X, og kommentarsporet stikker af. Men hvad betyder det for den demokratisk samtale, og hvilken forpligtelse har et statsligt medie som DR til at være til stede på X? Den snak tager vi i den første time af dagens program (lyt fra 41:56)
– Berlingske, 29. juli 2024.
Hver femte medarbejder undgår at ytre sig politisk. For når storpolitiske diskussioner trænger ind på danske arbejdspladser, kan det skabe stridigheder, der påvirker arbejdet. Det sker, fordi grænserne mellem arbejdsliv og privatliv er udvisket, lyder det fra eksperter, der har en opfordring til ledere.
– Kristeligt Dagblad, 18. juli 2024.
Politikerne har indtaget de sociale medier, hvor de kan følge de hastigt skiftende dagsordener og forsøge at sikre sig flygtige vælgere. Men det sker på bekostning af fordybelse og substans.
– Ring til Radio IIII, 17. juli 2024.
Er det vigtigt, at folkevalgte politikere også er synlige på sociale medier? (Tema i anden time af programmet)
– Radio4 Morgen, 16. juli 2024.
Kan man være politiker uden at være på de sociale medier?
– Kristeligt Dagblad, 5. juli 2024.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og andre politikere deler billeder af deres læsestof til sommerferien på sociale medier. Man skal huske, at bogbillederne stadig er en del af en professionel kommunikation, siger ekspert.
– Avisen Danmark, 3. juni 2024.
Kan og skal TikTok – en potentiel femtekolonne platform for det meget lidt demokratiske Kina – være en del
af den danske demokratiske debat?
– Berlingske.dk, 30. maj 2024.
I denne uge blokerede Mette Frederiksen den propalæstinensiske debattør Asmaa Abdol-Hamid, så hun ikke kunne lægge regeringskritiske kommentarer om Gaza på statsministerens Facebook-side. Men det var formentlig en brøler, vurderer eksperter.
– Jyllands-Posten, 9. maj 2024.
Det er en stor opgave at stoppe medlemsfaldet og gøre sig attraktiv for de unge, hvis man ønsker at inkludere generation Z i fagbevægelsen. Men nye ledere begynder at vågne op til dåd.
– IT-Watch, 2. maj 2024.
Men hvem er generation Z, og hvilke krav stiller de til deres job og arbejdsgivere? Det har Søren Schultz Hansen, forfatter, erhvervs- og ungeforsker og ekstern lektor på CBS, et godt bud på, for han har forsket i netop den generation i over 15 år.
– Berlingske, 16. marts 2024.
Søren Schultz Hansen har forsket i unges krav til arbejdsmarkedet i mere end 15 år og kalder dem for både barnlige og utålmodige. Alligevel indrømmer han, at den nye generation har fat i den lange ende.
– Berlingske, 16. marts 2024.
Det har aldrig været mere nødvendigt at forstå, hvad der motiverer og tiltrækker de unge, lyder det fra Søren Schultz Hansen, som har forsket i unges krav til arbejdsmarkedet i mere end 15 år. Her er hans bedste råd til succesfuld ledelse af den yngre generation.
– dr.dk, 6. marts 2024.
I går eftermiddag opstod der et digitalt tomrum i store dele af verdens befolkning. Når brugere forsøgte at åbne Instagram, WhatsApp, Facebook og Messenger kunne du pludseligt ikke tilgå de sociale medier, der er en integreret del af milliarder af menneskers hverdag.
– Jyllands-Posten, 2. marts 2024.
Forsvaret har nogle unikke fordele i forhold til generation Z. Klare rammer, kortsigtede uddannelsesforløb og en bred vifte af karriereveje kan være nøglen til at nå de unge talenter.
– Odontoverset, 5. februar 2024.
”Glem alt det du plejer at gøre!” Sådan lyder budskabet fra erhvervsforsker, hvis du som klinikejer, uddannelsesansvarlig eller måske bare kollega skal til at byde unge nyuddannede tandlæger velkommen til jeres klinik. Denne episode stiller skarpt på Generation Z – Den nye generation af tandlæger, der i disse år bliver udklækket fra tandlægeskolerne. De unge har andre krav og forventninger til arbejdslivet, og til deres kollegaer og ledere. Så hvordan tiltrækker, rekrutterer og fastholder man de unge? Og hvad kan fagets gamle rotter lære af den næste generation?
– Altinget, 25. februar 2024.
Liberal Alliances sejr ved skolevalget bekræftede, hvad vi så ved folketingsvalget i 2022. Kun Alex Vanopslagh tager ungdommen seriøst, og det er et demokratisk problem, skriver Søren Schultz Hansen.
– Omstilling, Virtio, 21. januar 2024.
Dine unge kolleger vil have læring og udvikling. Og det skal være relevant, konstant, og i højeste kvalitet. I studiet er førende ekspert i de yngste generationer, Søren Schultz Hansen. Han er forfatter til en række bøger på baggrund af dybdegående studier af digitalt indfødte på arbejdspladsen. Sammen med Søren skal vi blive klogere på, hvordan de digitalt indfødte påvirker og transformerer læringslandskabet i organisationer.
Hvad er de unge medarbejderes forventninger til læring og karriere? Hvordan skaber virksomheder læring, de unge gider at engagere i? Og hvad betyder det for fremtidens HR og organisationsudvikling?
– Jyllands-Posten, 2. januar 2024.
Generation Z er vokset op med konstant eksponentiel udvikling som et vilkår. For dem er den dominerende logik, at alt godt forsvinder for den, der venter. Og det er et problem for fagforeningerne.
– Herning Folkeblad/Midtjylland Folkeblad, december 2023.
Generation Z vil betragte det som mere naturligt at tale politik hvis de alts vel at mærke interesserer sig for emnet. Det siger Søren Schultz Hansen, der er uafhængig erhvervsforsker, ekstern lektor p CBS og i en årrække har beskæftiget sig med den første generation af de digitalt indfødte i forhold til blandt andet demokrati og arbejdsliv.
– Avisen Danmark, 28. november 2023.
På de sociale medier er der opstået en ny politisk genre, den professionelt private kommunikation. Her forsøger politikerne at fremstå som almindelige mennesker og poster selfier efter en løbetur og billeder af makrelmadder.
– Børsen, 12. november 2023.
Der er stor fokus på at tiltrække og fastholde unge medarbejdere fra Generation Z (født fra midt 90’erne). De bliver kaldt forkælede med urealistisk høje forventninger til karriere og konstant udvikling. Det kan der være noget om, men hvis vi skal undgå forfalde til fordomme, kræver det en uddybende forklaring.
– Ingeniøren, 23. oktober 2023.
Virksomhederne er udfordret ift. at tiltrække unge medarbejdere. De har andre krav og forventninger til arbejdslivet, ledere og kolleger, og det risikerer at stå i vejen for at motivere og fastholde talenterne. Det mærkelige er, at de unge medarbejdere og deres ældre ledere hver især egentlig opfører sig både fornuftigt og rationelt. Det sker bare ud fra helt forskellige logikker.
– Danica.dk, 16. oktober 2023.
Hvem er GenZ, eller som jeg kalder dem dem: Digitale indfødte? Få en ultrakort introduktion til generationen som medarbejdere på under to minutter.
– Danica Lounge, 12. oktober 2023.
Hvad forventer de unge – også kaldet Generation Z – når de får deres første job? Hvilke styrker har de, og hvilke krav stiller de til dig som leder? (scroll ned for at finde episode 5)
– Jyllands-Posten Finans, 4. oktober 2023.
Chefen må gerne vise sin sårbare side, hvis det står til de unge. Selvom generation Z udfordrer hierarkierne, har de brug for god ledelse.
– Jyllands-Posten Finans, 2. oktober 2023.
I samarbejde med Danica har en erhvervs- og ungeforsker udviklet seks råd til de unge, der lige nu indtager arbejdsmarkedet.
– Danica.dk, oktober 2023.
Desværre har vi over de seneste år set en generel stigning i stress og angst i samfundet – og særligt blandt de unge. Derfor har vi i samarbejde med erhvervs- og ungeforsker Søren Schultz Hansen, samlet nogle gode råd til ledelse af de unge
– Ledelse i udvikling #4 (Dansk HR), september 2023.
Hvem er de nye, unge medarbejdere? Hvad forventer de af arbejdslivet? Og hvordan skal de modtages og motiveres? Lad mig pege på tre aspekter, som er vigtige at forstå, hvis man vil tage godt imod de unge medarbejdere fra Generation Z.
– Magasinet Mester, 28. september 2023.
“Hvad man man blive?” Det har i årevis været bibelen for studievejledere og andre der skal hjælpe unge på den rette uddannelsesvej. Men det er i virkeligheden verdens dårligste spørgsmål at stille de unge. I hvert fald når man spørger Søren Schultz Hansen.
– TV Syd, 19. september 2023.
Nyhedsindslag om Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole, der som et eksperiment har bedt deres nye elever om at udskifte smartphonen med en gammeldags mobiltelefon.
– TVSyd.dk, 19. september 2023.
Det er en vigtig del af dannelsen, at efterskoleeleverne oplever, hvordan det føles at være uden smartphone. Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole har sammen med en virksomhed sat gang i et forsøg, hvor eleverne skifter deres smartphones ud med en såkaldt “dumb phone” – den slags der kun kan sms’e og ringe.
– Akademikerbladet, 28. august 2023.
Den såkaldte generation Z er flyvsk og samtidig kritisk overfor de arbejdsgivere, som skal lære en ny generation af medarbejdere at kende, mener erhvervsforsker. Han har 5 råd til ledere.
– Altinget, 26. august 2023.
De nye sociale mediers betydning er steget massivt i vores ldgamle demokrati. Hvis vi ikke tager det alvorligt, er der en risiko for, at vi mister en hel generation af fremtidens vlgere, skriver erhvervsforsker Sren Schultz Hansen.
– Politiken, 4. juli 2023.
Politikernes stigende brug af sociale medier i almindelighed og i særdeleshed TikToks rolle som de unges dominerende demokratiske kanal i 2022 er problematisk. Men lige netop på dette punkt viser der sig faktisk at være en slags fælles front mellem politikerne og deres unge vælgere.
– 24syv, 22. juni 2023.
Unge på arbjedsmarkedet føler sig ikke belønnet af udsigten til en mellemleder-stilling om 3 eller 5 år – for så længe arbejder de ikke samme sted. Derfor går de unge arbejdstagere og de ældre arbejdsgivere galt af hinanden, lyder det fra erhvervsforsker Søren Schultz Hansen.
– Kforum, 21. juni 2023.
Et begreb, som har været et af de allermest omdiskuterede den seneste tid. Måske er det respektløst over for børn og unge at betragte og nedgøre mobiltelefonen, en så vigtig del af deres liv, som blot skærmtid.
– Berlingske, 14. juni 2023.
Den ældre generation, som vil opdrage, regulere og lave love, og den unge generation, der skal opdrages, reguleres og lovgives om, er ikke enige om, hvad skærmtid er. Når vi siger mindre skærmtid, tak, skal vi passe p, at de unge ikke hører os forbyde samvør med deres venner.
– Jyllands-Posten, 16. maj 2023.
Siden valget i 2019 har Socialdemokratiet tilsyneladende fravalgt de unge. TikTok-valget i november var et foreløbigt højdepunkt.
– soenderjylland.dk, 4. maj 2023.
Der var dystre skyer over dagens tema, da de sønderjyske topledere og de fire sønderjyske borgmestre i går var samlet til Topledermøde. Temaet var ”Hvordan får vi flere unge til at tage en erhvervsfaglig uddannelse?”
– Vid & Sans, 20. april 2023.
Politikerne har misforstået, hvad der driver unges valg af uddannelse. For de unge er det alfa og omega at holde mulighederne åbne, og derfor er forsøgene på at styre dem ind på bestemte uddannelsesspor dømt til at mislykkes. Et mere fleksibelt uddannelsessystem er nøglen til at påvirke deres uddannelsesvalg og det er faktisk også mere meningsfuldt i forhold arbejdsmarkedets foranderlige behov.
– Avisen Danmark, 22. marts 2023.
Virkeligheden har allerede overhalet selv vores værste forestillinger om overvågningssamfundet, som de blev beskrevet i fiktionen for snart 75 år siden. Hvis vi skulle have været i tvivl, er det igen blevet lysende klart med den seneste fokus på TikTok.
– Formiddag på 4’eren, DR, 13. marts 2023.
Hvordan får du det, når du sidder midt i en samtale, og den person du er sammen med retter sin opmærksomhed mod sin mobiltelefon – i stedet for mod dig? Og hvornår synes du selv det er okay at du kigger på mobilen, selv om du er sammen med andre mennesker?
– Jyllands-Posten, 7. marts 2023.
Det er uacceptabelt at lukke kinesiske femtekolonne-teknokrater dybt ind i vores danske demokrati. Det er også svært at forsvare en opgivende tilgang til at kommunikere modtagerorienteret til de unge.
– Jyllands-Posten, 4. marts 2023.
Med et demokratisk perspektiv var Rosa Lund og Alex Vanopslagh de to danske politikere, der under seneste valgkamp havde allerstørst succes på Tiktok. At de præcis nu vælger at slette app’en, er det udelukkende fordi, der er fokus på TikTok. Både Lund, Vanopslagh – og musikindustrien for den sags skyld; alle kommercielle aktører har hele vejen kendt til risikoen i forhold til algoritmer og dataindsamling.
– Ledetråden nr. 4, og BUPLdk, 28. februar 2023.
Langt det meste rekruttering foregår på traditionel vis og appellerer ofte ikke i særlig høj grad til unge ansøgere. Derfor kan en institution med forholdsvis simple midler få et forspring i kampen om ansøgerne, fortæller Søren Schultz Hansen, uafhængig erhvervsforsker, forfatter og ekstern lektor på CBS.
– Dansk HR, 22. februar 2023.
God kommunikation måske vigtigere end nogensinde, hvis man vil have fat i de attraktive unge. De har ofte andre logikker og krav til arbejdslivet, som det er vigtigt at kende at kunne tiltrække, motivere og fastholde dem.
– Politiken, 19. januar 2023.
Når man interesserer sig for unge og deres demokratiske adfærd og opfattelse i det hele taget, har de to seneste folketingsvalg på hver sin måde været skelsættende: Klimavalget i 2019 og TikTokvalget i 2022.
– Berlingske, 17. december 2022.
Hvis der er noget, vores demokrati i hvert fald ikke er, så er det repræsentativt. Det er endnu engang blevet bekræftet af nye regering. Det er nok for meget at forlange, at de ansvarlige ledere af vores tre største partier skal skele til noget så teoretisk som repræsentativiteten i demokratiet, skriver Søren Schultz Hansen, ekstern lektor på CBS og erhvervsforsker.
– Kvalitativ empiri til samfundsfagsundervisningen, 9. november 2022.
”Så vidt jeg kan se, så engagerer de unge sig på to niveauer. Der er et globalt niveau med Fridays For Future, Gretha Thunberg og så videre, som handler om at ændre verden, klimaet, fattigdommen på globalt plan. Det andet niveau det er det helt personlige: Jeg lader vær med at spise oksekød, jeg bliver veganer, jeg går i genbrugstøj.”
– Dansk Erhverv, 7. november 2022.
Kampen om nye medarbejderes gunst er benhård. Det til trods lader virksomhedernes stillingsopslag meget tilbage at ønske hos de unge medarbejdere. Det mener erhvervsforsker Søren Schultz Hansen, der i et nyt studie har undersøgt de unges forhold til virksomhedernes rekrutteringskommunikation.
– Jyllands-Posten Finans, 5. november 2022.
Tiden løber hastigt fra det to sider lange jobopslag, hvor arbejdsgiveren mest fokuserer på at præsentere virksomheden. Eksperter anbefaler at skrue markant op for videoer og sociale medier i jagten på den eftertragtede unge arbejdskraft.
– Altinget, 27. oktober 2022.
Det kan ikke være et tilfælde. Uden at vide det, men ud fra sit kendskab til S-kampagnemaskinen mener forsker Søren Schultz Hansen, at det må være tilsigtet, hvad hans løbende studier af unge vælgere indtil videre har vist.
– Jyllands-Posten, 26. oktober 2022.
Vi taler meget om Alex Vanopslaghs succes på Tiktok. Men der er noget, der er lige så markant og interessant. Og det er den nuværende regerings nærmest fuldstændige fravær på TikTok.
– Radio4, 26. oktober 2022.
Hvordan er det er at være førstegangsvælger og hvilken rolle har førstegangsvælgerne? Radio4s program Missionen og værterne Amalie Bremer og Tony Scott lytter til de unge førstegangsvælgere.
– Altinget, 25. oktober 2022.
Hvad fylder for de helt unge lige her og nu i valgkampen? Og hvordan det påvirker det deres syn på politik og lyst til at deltage i demokratiet? Altinget bringer løbende rapporteringer fra to førstegangsvælgeres oplevelse af valgkampens aktuelle udviklinger.
– Kristeligt Dagblad, 21. oktober 2022.
For de 18-årige er valgdeltagelsen høj. De glæder sig til at kunne være med til at bestemme landets retning, men så går noget galt. Mange stemmer slet ikke næste gang, de får muligheden, og taler om manglende tillid til politikere og demokratiet i det hele taget.
– Kristeligt Dagblad, 21. oktober 2022.
Myten om, at unge stemmer rødt, holder ikke, viser meningsmåling. Balancen mellem rød og blok er den samme som i resten af befolkningen.
– Altinget, 14. oktober 2022.
Hvordan reagerer de nyeste vælgere på politikere og deres budskaber, og er der grund til at bekymre sig om stigende politikerlede? Mobiletnografi gør det muligt at følge et langt større antal vælgere og deres umiddelbare oplevelser af valgkampen helt tæt. Samtidig gør metoden, at det bliver langt mindre indgribende at deltage i et forskningsprojekt.
– DR P1 Orientering, 14. oktober 2022.
Få lidt af forklaringen i P1 Orientering på baggrund af igangværende studier under valgkampen med første- og andengangsvælgere.
– Kaffe og Ledelse, 23. september 2022.
De unge bringer energi, passion og faglige kompetencer med sig ind på arbejdspladsen. Mange virksomheder forsøger sig med forskellige initiativer, men generelt opleves opgaven svær og udmattende. Det er som om, at man skal, som organisation, præsterer endnu mere for at tiltrække de unges opmærksomhed.
– Lederweb, 15. september 2022.
Bruger du netop nu kræfter og tanker på at tiltrække nye, unge medarbejdere til din organisation? Så skal du være opmærksom på, at de unge har andre krav til arbejdslivet, som måske står i vejen for din rekrutteringsindsats.
– Ekstremt Online, 24syv, 15. september 2022.
Man skulle tro, at de digitalt indfødte ville have nemt ved at tilgå de offentlige digitale systemer. Men sådan er det ikke nødvendigvis. Ifølge en analyse Danmarks Statistik, har de 17-34 årige, ligesom den ældste generation mellem 75-89 år, i højere grad end resten af Danmark brug for hjælp til at tilgå de offentlige digitale systemer.
– Kristeligt Dagblad, 9. september 2022.
Dating-appen Tinder afstigmatiserede det at finde sin partner på internettet, og i dag er det helt almindeligt at mødes online. Kærlighedslivet er for evigt digitaliseret, vi har endnu kun set begyndelsen, men det har en bagside, siger eksperter.
– Altinget, 30. august 2022.
Andengangsvælgerne er blandt de befolkningsgrupper med lavest valgdeltagelse. Vi voksne skal droppe ’agesplainingen’ og i stedet være nysgerrige på de unges demokratiske samtale, der foregår på helt nye platforme, skriver erhvervsforsker Søren Schultz Hansen.
– Politiken, 16. august 2022.
Unge har altid gjort oprør, og det er en vigtig del af samfundsudviklingen. Det har vi brug for. Men hvorfor kammer oprøret ofte over i krænkelsesparat identitetspolitik, som ikke fører nogen vegne?
– Politiken, 27. juli 2022.
Også mange unge løber panden mod den offentlige digitalisering. Myndighedernes sprog og det digitale design er ifølge eksperter for langt væk fra de unges verden.
– Berlingske, 22. juni 2022.
En ny generation af talentfulde medarbejdere har andre logikker og krav til arbejdslivet. Nogle gange er det direkte modsat af, hvad ældre generationer mener er god, sund fornuft.
– 24syv, 22. juni 2022.
Unge på arbejdsmarkedet føler sig ikke belønnet af udsigten til en mellemleder-stilling om 3 eller 5 år – for så længe arbejder de ikke samme sted. Derfor går de unge arbejdstagere og de ældre arbejdsgivere galt af hinanden, lyder det fra erhvervsforsker Søren Schultz Hansen.
– Media Radar, 10. maj 2022.
Unges selvtillid og den legitimitet de tillægger egne stemmer i den demokratiske samtale forsvinder, hvis de ikke føler sig inddraget. Og det er svært at forene med fx den stigende politiske kommunikation på SoMe. En udvikling, der gør kildekritik både vigtigere og svær at håndtere. Det giver folkeskolen en væsentlig rolle, fordi unge vender sig mod skolen som en kilde til demokratisk dannelse
– Kristeligt Dagblad, 7. maj 2022.
Hvis det fortsat skal være en god investering at uddanne en større og større del af vores unge, kræver det, at vores uddannelsessystem også udstyrer de unge med de rigtige, brugbare kompetencer
– F5, 25. april 2022.
Generation Z indtager arbejdsmarkedet med fuld kraft i disse år, og de ældre generationer ved ikke, hvad der har ramt dem. For hvordan rekrutterer, fastholder og leder man unge, der ikke tror på hierarkier og karriereplaner og altid er på vej videre? Ved at smide de klassiske ledelsesdogmer ud ad vinduet og sætte GPS’en til, siger ekspert.
– Jyllands-Posten, 26. marts 2022.
Nej, for vi kan kun stemme på identiske kandidater, partierne har udvalgt, og som har fået en livslang oplæring i en politisk verden. Det truer repræsentativiteten i det repræsentative demokrati.
– Information, 16. marts 2022.
Over halvdelen af de unge kvinder er stressede, og blandt mændene er det en tredjedel. De har levet hele livet med en smartphone, der skaber et næsten tvangsmæssigt behov for at tjekke notifikationer og beskeder. Det er ikke så mærkeligt, de får stress.
– Politiken, 26. februar 2022.
Nick Hækkerup står med få undtagelser stærkt i overvågningsdebatten. Han har forstået, at argumenterne for mere overvågning skal være konkrete og ikke principielle.
– Tid & Tendenser, 27. januar 2022.
Det spørgsmål har vi stillet denne måneds Fremtidspanel, hvor tre eksperter kommer med deres tanker og holdninger til et aktuelt emne.
– Politiken, 26. januar 2022.
Vi siger som kritiske borgere, at vi er skeptiske over for overvågning, men reelt hylder vi overvågning overalt i film og kultur.
– Jyllands-Posten, 18. januar 2022.
Det er urealistisk at få politikerne til at bruge mindre tid på selfies og sociale medier. For det er sådan, de bliver valgt, og sådan de kommende generationer af vælgere forventer det.
– Information, 18. januar 2022.
Den faldende lovkvalitet kan ikke nødvendigvis løses med et snuptag, men nogle gange kan man jo begynde med at gøre det oplagte, nemlig at lave færre, men bedre love. Det er knugende nødvendigt, når vi har indset, at de ulæste bilag fra minksagen er reglen snarere end undtagelsen.
– Avisen Danmark, 18. december 2021.
Historisk dom i den kun anden rigsret i hundrede år. Og en sejr for det danske demokrati. Sådan kan man vel meget overordnet sammenfatte broderparten af reaktionerne på dommens dag i Rigsretten.
– Jyllands-Posten, 15. december 2021.
Minksagen er med til at forme også kommende generationers forventninger til demokratiet. Politikerne og embedsmænd dækker hinandens ryg effektivt, men ikke nødvendigvis så befordrende for tilliden.
– Berlingske, 21. november 2021.
De unge vælgere mellem 18 og 29 år er gode at blive kloge af, når man skal prøve at forklare det bemærkelsesværdige kommunalvalg. De ønsker global tænkning og lokal handling; ikke mere bla, bla, bla.
– Politiken, 9. november 2021.
De er formet af netværksfællesskabet og vant til et højt tempo fra den digitale verden. De kræver handling og konsekvens her og nu og orker ikke det langsomme, regelbaserede demokratiske fællesskab. Deres klimakamp er et tankevækkende eksempel.
– Public Service, DR P1, 8. november 2021.
De unge er de mindst ivrige vælgere, når vi går til kommunalvalg. Faktisk kan det være lidt svært at trække dem til stemmeboksen. Men ved de seneste to valg er der alligevel lidt flere unge, der har sat deres kryds. Og der bliver gjort en masse for at holde fast i den udvikling og få de unges politiske engagement til at vokse.
– Radio4, 25. oktober 2021.
Kigger du udenfor, vil langt de fleste lygtepæle og tærer være klistret til med valgplakater. Der er nemlig fire uger til kommunalvalget – og det vækker det eviggyldige spørgsmål: Bør vi droppe valgplakaterne for klimaets skyld? Eller beholde dem for at styrke demokratiet?
– Jyllands-Posten, 21. oktober 2021.
Valgplakater udstiller på en meget synlig måde en voksen og tilbageskuende facon at tænke og kommunikere politisk holdning på over for de klimaengagerede unges forventning om politisk handling.
– EUD stemmer, 15. oktober 2021.
Det handler om lav identifikation, når mange unge ikke går i stemmeboksen, når der er valg, påpeger forsker.
– Politiken, 2. oktober 2021.
Generationskløften i vores demokrati bliver bredere og dybere. Vi taler mindre og mindre med hinanden. Og når vi endelig gør, taler vi alt for ofte alt for grimt.
– DR P1 Morgen, 7. september 2021.
Unge stiller ikke op som kandidater til det kommunalvalget. I det hele taget er der en risiko for, at de ikke gider demokratiet, de “… vil hellere udrette noget”, som en ung sygeplejerskestuderende udtrykker det i “Unge stemmer i det digitale demokrati” (Djøf Forlag, april 2021).
– Thielke.dk, 21. september 2021.
Valget er på vej – kommunal- og regionsrådsvalget. Og vi skal alle til stemmeurnerne. For mange kommuner har stemmeprocenten været faldende. Blandt andet hos de yngste vælgere. Erhvervsforsker Søren Schultz Hansen er for nylig udkommet med en bog (“Unge stemmer i det digitale demokrati”), der kan hjælpe os med at forstå, hvordan de unge ser demokratiet.
– KvaN, 2. september 2021.
Den nyeste generation af børn og unge er vel den mest aktive og engagerede længe i en fælles kamp for klimaet. De taler dunder til de voksne i FN og skaber på ingen tid globale bevægelser og arrangerer verdensomspændende demonstrationer via de sociale medier. Det interessante er, at de unges engagement i klimaet ikke er styret af en central organisation bag eller endsige udspringer af et demokratisk, repræsentativt system, som har valgt en talsperson.
– Jyllands-Posten, 26. august 2021.
Med den seneste ministerrokade udstiller den nuværende regering en problematisk rekrutteringsmekanisme til jobbet som leder i det danske demokrati, som i praksis betyder, at det efterhånden ikke er muligt endsige attraktivt for andre end en meget snæver kreds af stort set ens mennesker at påtage sig denne vigtige opgave.
– Berlingske, 9. august 2021.
Det er ikke særlig attraktivt at være politiker. Der er andre veje og andre job, hvor man hurtigere og mere effektivt kan forsøge at ændre verden. Empiriske studier blandt unge i demokratiet viser, at det også gælder for de kommende generationer.
– Radio Loud, 1. august 2021.
Udgangsforbud, forsamlingsforbud, hastelovgivninger … Coronapandemien har betydet begrænsninger af liberale frihedsrettigheder over hele verden. Men er demokratisk tilbagegang unikt for coronatider? Og kan vi regne med, at vi får vores rettigheder tilbage, når pandemien engang er ovre?
– Bogvægten, 27. juli 2021.
Søren Schultz Hansen behandler også demokratisk dannelse samt direkte og repræsentativt demokrati set fra de unges vinkel, og generelt er dette vel bogen, der kan hjælpe os videre, når vi skal have inddraget de unge i demokratiet.
– Berlingske, 2. juli 2021.
En ny undersøgelse viser, at unge i mindre grad end andre aldersgrupper blander sig i diskussioner på sociale medier. Tonen er blevet for grov og for ekstrem og det er ikke kun et problem for de unge.
– Finans, 16. juni 2021.
Vores arbejdsliv bliver forandret og udfordret af den digitale verden og de sociale medier. Det vidste vi allerede inden den 11. marts 2020. Men coronaen har alligevel accelereret fire forventede forandringer for det fremtidige arbejde.
– Kristeligt Dagblad, 8. juni 2021.
Det digitale samvær har aldrig kunnet erstatte det fysiske fællesskab i for eksempel foreninger. Heller ikke blandt unge såkaldt digitale indfødte. Det gjaldt inden, det gælder under, og det kommer også til at gælde efter coronakrisen.
– Lektørudtalelse fra bibliotekerne, 8. juni 2021.
Gennemarbejdet materiale ligger til grund for denne bog, der giver stof til eftertanke om det etablerede politiske system. Bogen giver et godt billede af, hvilke kanaler de unge bruger til at debattere og opnå viden om samfundet og politik, og hvad der kan motivere de unge til at blive mere politisk engagerede.
– Danske Kommuner, 7. juni 2021.
Unge førstegangsvælgere er nemlig optimistiske og idealistiske borgere. Ved seneste valg var 18-årige blandt dem, der stemte mest. Til gengæld hører 21-årige til dem, som stemmer mindst. Det er, som om de bliver frustrerede, når de møder virkeligheden
– Avisen Danmark, 19. maj 2021.
Når unge deltager første gang i demokratiske valg, er de fleste optimistiske og idealistiske. Ved folketingsvalget 2019 var 18-årige en af de grupper, der stemte mest i Danmark. Og sådan vil det sikkert også være til det kommende kommunal- og regionsvalg til november. Unge elsker demokratiet.
I hvert fald første gang de stemmer.
– Danske Kommuner, 12. maj 2021.
De digitalt indfødte er på en og samme tid vilde med demokratiet og samtidig meget langt væk fra at ville være en del af demokratiet på de voksnes principper. Den karakteristik tegner Søren Schultz Hansen i en ny bog, hvor han også kommer med veje til rent faktisk at få engageret og aktiveret de unge i demokratiet.
– Kommunikationsforum, 10. maj 2021.
Uanset hvad man ellers måtte mene om hele Danmarks Mette Frederiksen, er man nødt til at lette på hatten over det imponerende arbejde, som statsministerens kompetente kommunikationsrådgivere udfører igen og igen. Der er selvfølgelig enkelte fejlskud nu og da, som når de unge følgere af Anders Hemmingsens Instagramprofil ikke helt modtager mor Mettes budskaber om coronaen så positivt som tidligere, eller når statsministerens SoMe-fodfolk overser, at en skoleelev giver statsministeren fingeren på en af hendes utallige selfies.
– techst, 6. maj 2021.
Man bliver optimist af at læse Søren Schultz Hansens bog Unge stemmer i det digitale demokrati. For ordene i overskriften er nogen af dem han bruger om de unge. Der er ingen moralisering over, at sociale medier bruges som kilde til information, for de unge er kritiske mediebrugere og deltagere i demokratiet.
– Bloggen Anmeldt bog, 20. april 2021.
Søren Schultz Hansen har med sin bog Unge stemmer i det digitale demokrati ramt lige ned i der hvor krisen kradser for demokratiet her i landet. Denne bog burde være pligtlæsning for alle politikere og ansatte i partiorganisationer, for den gør læseren klogere på, hvorfor der opstår en kløft i valgdeltagelsen mellem førstegangsvælgeren og den senere adfærd, når de politiske håb slukkes, og politikerleden sætter ind.
– Mennesker og medier, DR P1, 16. april 2021.
Det virker, dog kun i et vist omfang, når statsministeren kommunikerer på sociale medier. Og hvis hun ikke kender blomsters miljøbelastning, går det galt, især blandt unge. De er nemlig blevet en reel magtfaktor, siger forsker og forfatter til ny bog om det “digitale demokrati”, Søren Schultz Hansen.
– POV international, 13. april 2021.
Hvor meget CO2 udleder en rød rose? Formodentlig ved du det ikke. Måske er du ligeglad, måske er det ligegyldigt. Betyder det noget for, hvilke demokratiske beslutninger unge tager, og hvordan de tager dem? For hvilke politikere de vælger, og om de stoler på dem? Hvad har en blomst i det hele taget at gøre med demokratiet i en digital verden? Uddrag af Søren Schultz Hansens nye bog, ‘Unge stemmer i det digitale demokrati’.
– Information, 6. april 2021.
Principielt er vi imod overvågning, men i praksis er coronapasset svært at sige nej til. Overvågningsdebatten har et tydeligt mønster vi er principielt imod for meget overvågning, men de principielle argumenter vinder sjældent, når alternativet bliver at kunne tage p ferie eller fange forbrydere.
– TedxCopenhagen, 3. marts 2021.
Digital paradoxes are flooding us. The World Economic Forum points out that 65% of children starting school now will eventually have jobs that do not yet exist… Wanna hear more?
– Jyllands-Posten, 1. marts 2021.
Den professionelle præsentation af statsministerens private liv virker, men er også strategiens svaghed, for det risikerer at blive for åbenlyst beregnende eller bare for meget.
– Børsen Pleasure, 22. februar 2021.
Bagdelen på sofaen, Netflix på tv-et og telefonen i hånden. Måden, vi ser tv-serier på, er under forandring, takket være vores efterhånden totale smartphone-afhængighed
– Radio Loud, 12. februar 2021.
Fokus på Mette Frederiksens seneste store live på Instagram. I forrige uge havde statsministeren nemlig ’inviteret’ tre store influencere til at sende live med hende og stille hende spørgsmål fra deres følgere.
– Politiken, 9. oktober 2020.
Trump er det nye normal i 2020. Ja, du læste rigtigt, for når man betragter den mærkelige amerikanske præsident, er det ham, der opfører sig rationelt og fornuftigt. Trump er simpelthen et spejl på den moderne verden og på nogle nye betingelser for vores demokrati.
– 4. division, DR P1, 9. oktober 2020.
Instagram er vokset større og større og har netop haft 10 år jubilæum. Det startede som en billeddelingstjeneste, men er blevet meget mere. Indslaget er et portræt af det sociale medie med Lina Rafn, Søren Schultz Hansen og vært Ane Cortzen.
– F5 Live, 26. august 2020.
Se forfatter og forsker Søren Schultz Hansen dele sine perspektiver på de paradokser, som er opstået i kølvandet på digitaliseringen. Vi kommer rundt om betragtninger om USA’s tweetende præsident, hvordan man som leder skal skippe den sunde fornuft og det faktum, at business cases sjældent bør udgøre dit definitive mål. Interviewet styres af erhvervskommentator Henrik Ørholst.
– TV2, 30. juni 2020.
Spørg dit barn, hvad der er sket på Snapchat i dag, lyder et råd til forældre.
– Politiken, 5. juni 2020.
Andelen af unge, der stemmer, falder efter første gang, de stemmer. Vi må blive bedre til at fastholde deres tro på og engagement i det danske demokrati.
– Find Uddannelse, 27. maj 2020.
Indenfor en overskuelig årrække vil de digitale indfødte udgøre en betydelig del af din medarbejderstab. Du leder sikkert en del allerede. Disse digitale indfødte er en helt særlig generation uden tidligere sidestykke. Du må – som moderne leder – derfor gøre dig nogle overvejelser i forhold til, hvordan du leder og udvikler lige netop dem på bedste vis.
– Kristeligt Dagblad, 19. maj 2020.
Coronakrisen har påvirket betingelserne for vores samvær og relationer. Det stiller krav til de kristne kirker og den teologiske forskning.
– POV International, 14. maj 2020.
Viser vi samfundssind, hvis vi frivilligt downloader en app til vores telefon, som kan registrere, hvem vi kommer i nærheden af og om de er smittet med covid-19? Ja, mener de fleste danskerne formodentlig, skriver Søren Schultz Hansen.
– Jyllands-Posten, 26. april 2020.
Det digitale og det fysiske er ikke to adskilte parallelle verdner, men tværtimod fuldstændigt sammensmeltet for de unge.
– Altinget.dk, 11. april 2020.
Det er nødvendigt med en debat om, hvordan demokratiet fungerer under coronaepidemien, og om tiltagene og hastelovene, som bliver sat i værk, vil få konsekvenser for vores folkestyre, skriver selvstændig erhvervsforsker Søren Schultz Hansen
– Berlingske, 23. marts 2020.
Coronaepidemien viser os, at der er begrænsninger i ideen om internationalt og globalt samarbejde i krisetider, men epidemien viser os også nye muligheder for at identificere demokratiets problemer og finde løsninger på dem.
– Berlingske, 7. februar 2020.
Når Mette Frederiksen taler med youtubere, bliver de en slags konkrete repræsentanter for alle de unge, som på den måde synes, at de selv får en stemme. Også selv om videoen måske er kunstig og konstrueret.
– Magasinet Skolebørn, 30. januar 2020.
Mange børn dropper bøgerne for i stedet at chatte, spille og se videoer på nettet. Dermed går de glip af den ro, empati, ro og koncentration, som boglæsning kan give, siger nogle eksperter. Andre hæfter sig ved, at børnene lever i en digital verden, hvor det at kunne læse lange tekster ikke nødvendigvis er en logisk, brugbar og efterspurgt kompetence. Magasinet har spurgt en ekspert i bøger og en ekspert i digitale medier om fordele og ulemper.
– DR P1 Morgen, 17. januar 2020.
Indslag om blandt andet debattonen på de sociale medier. Søren Schultz Hansen og Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd medvirker i indslaget.
– Politiken, 16. januar 2020.
De unge digitalt indfødte er nogle af de mindst aktive i den demokratiske debat, også når den foregår digitalt. I dag foregår meget af denne samtale på de sociale medier og i netavisernes kommentarspor. Men den digitale debat viser tegn på at have en ekskluderende effekt – og overraskende nok særligt over for en ny generation af netop digitale indfødte unge.
– F5 Update, 29. november 2019.
Hvis danske arbejdsgivere ønsker at få det optimale ud af fremtidens unge medarbejdere, skal der skrues ned for nulfejlskulturen og op for feedback og originalitet, forklarer erhvervsforsker Søren Schultz Hansen.
– Samfundsdesign, 6. november 2019.
Der tales meget om dem, og de er for alvor begyndt at komme ud på arbejdsmarkedet. De har masser af ressourcer, men er også vant til at gøre tingene på en anderledes måde end dig. Hvem er de digitale indfødte, og hvordan håndterer du dem på arbejdspladsen?
– Finans.dk, 22. oktober 2019.
Bang & Olufsen er i krise. På kort sigt er den nok ikke truet på sin eksistens, men det seneste kvartalsregnskab viste stort underskud, og for nylig blev CEO Henrik Clausen udskiftet. Måske kan krisen ses som en konsekvens af en forkert strategi, hvor man ikke har formået at agere i en verden af digital disruption. Som samtidig illustrerer, hvorfor det er så svært for en gammel organisation at disrupte sig selv.
– Information, 1. oktober 2019.
Tirsdag samles de folkevalgte i vores repræsentative demokrati igen. Men de folkevalgte repræsenterer ikke befolkningen, og nye digitale muligheder for mere direkte demokrati udfordrer systemet, som vi kender det, skriver forfatter Søren Schultz Hansen i dette debatindlæg
– Agenda, 1. oktober 2019.
Først og fremmest må man forstå, at der er forskel på de normer, som digitale indfødte lever efter og de normer, som de ældre generationer lever efter. ”Jeg tror ikke, der er nogen generationer, der ikke synes nærhed i relationer er vigtigt” siger Søren, da jeg spørger ind til det, men han siger også at mobiltelefonen har påvirket vores opfattelse af hvad nærhed er.
– Magasinet Skolebørn #3, august 2019.
Det, der kendetegner de unges aktivisme i dag, er hastigheden. Hvor det i gamle dage krævede et stort organisatorisk arbejde for foreninger og organisationer at samle 10.000 demonstranter, kan det samme i dag ske fra time til time via de sociale medier.
– Djoef.dk, 29. juli 2019.
Både nutidens og fremtidens arbejdsmarked bliver påvirket af den digitale transformation, den hastige teknologiske udvikling og af robotter, kunstig intelligens og automatisering. Hvad betyder det for kravene til kompetencer? Hvordan planlægger og udvikler vi de rigtige kompetencer?
– Human House, 20. juni 2019.
Millennials er en helt ny generation af digitale unge mennesker, der netop nu er på vej ind på arbejdsmarkedet. Man anslår, at millennials udgør 75 procent af den globale arbejdsstyrke i 2025, og derfor er det nødvendigt at forholde sig til deres tilgang til verden.
– Danske Kommuner, 13. juni 2019.
Ledere behøver ikke have digitale kompetencer, men de skal have en grundlæggende forståelse af, at der kommer noget godt ud af at koble lægen, fabriksarbejderen eller advokaten med teknologi.
– Politiken, 6. juni 2019.
Valgkampen til Folketinget 2019 er overstået. En valgkamp, som måske har haft et større fokus på de unge end tidligere – bl.a. fordi de unge har været med til for første gang nogensinde at sætte klimaet øverst på dagsordenen.
– Politiken, 5. juni 2019.
Tv-dueller og partilederrunder fanger ikke førstegangsvælgere, der efterlyser medier, som henvender sig til dem, på de platforme, de selv bruger, siger Søren Schultz Hansen.
– TV2 NEWS, 2. juni 2019.
Mikkel Hertz (TV2), Bjarne Corydon (Børsen), Anne Mette Svane (Politiken) og Poul Madsen (Ekstra Bladet) diskuterer på baggrund af Søren Schultz Hansen første resultater fra sine mobiletnografiske studier af førstegangsvælgere unde valgkampen om en debat, hvor politikerne får stød er noget, der rammer de unge.
– Mennesker & medier, DR P1, 31. maj 2019.
Omkring en kvart million førstegangsvælgere er svære at nå for traditionelle medier. Politikerne må finde nye kanaler. Og frem for alt sikre sammenhæng i argumenterne når de for eksempel snakker klima. Interview med Søren Schultz Hansen fra “Generation Digital”, som følger unge vælgere tæt frem til valget 5. juni.
– Medietrends, 23. maj 2019.
Nærstudie af ti førstegangsvælgere viser, at de helt vender ryggen til traditionelle medier og de voksnes dagsordner i valgkampen. I stedet henter de inputs fra sociale medier.
– Finansforbundet, 21. maj 2019.
Langsigtede karrieplaner giver ingen mening for de 18-e5 årige. De vil have opfyldt deres behov nu og her. Det billede kan HR-chef Berit Nørskou Pedersen fra Ringkjøbing Landbobank godt genkende hos bankens elever.
– Altinget, 7. maj 2019.
Hvordan skal vi forstå en ny generation af unge vælgere, medlemmer og borgere i det moderne demokrati? Det er ikke et spørgsmål om manglende engagement hos de unge, men først og fremmest om et anderledes engagement, hvor det lange, seje træk ikke er en automatisk dyd, skriver Søren Schultz Hansen.
– Magasinet WIDE nr. 28, marts 2019.
Digitaliseringen og de sociale medier er på kort tid blevet et grundvilkår i vores personlige liv, i samfundet og i foreningslivet. Men hvordan påvirker det digitale vores foreningsfællesskaber og vores demokrati? Det undersøger det nyt projekt ”Demokrati i en digital verden”, hvor Det Danske Spejderkorps medvirker som casestudie.
– Kommagasinet nr. 117, februar 2019.
Nej, de digitale indfødte er ikke tekniske genier. Det handler om noget helt andet, siger forskere. De digitale indfødte er den første generation i moderne tid, for hvem det er vigtigere at være til tide end at være til stede.
– Dr.dk, 7. december 2018.
Vi skal tage mobilafhængigheden seriøst, men det gør vi ikke ved at reducere vores brug af smartphones til den her “onde afhængighed”, siger Søren Schultz Hansen.
– Dr.dk, 7. december 2018.
Tag magten tilbage, sæt kunstige grænser og glem de endegyldige regler, lyder nogle af eksperternes råd til at skære lidt ned på din smartphone-tid.
– Bloch & Østergaard, 28. november 2018.
Podcast: Lyt med i denne udgave af Fremtidens Ledelse To-Go, hvor vi snakker med forfatter og ekstern lektor Søren Schultz Hansen. De sidste ti år har Søren forsket i de digitale indfødte, som er unge født fra 1990 og frem, og er den yngste generation på arbejdsmarkedet. Men hvordan leder man dem?
– Computerworld, 1. november 2018.
De digitale unge har fokus på hurtige udviklingsmuligheder, mens høj løn, prestige og langsigtede karrieremuligheder betyder mindre, end de gjorde hos tidligere generationer.
– Altinget.dk, 14. september 2018.
Det danske uddannelsessystem er ikke skruet rigtigt sammen til at udvikle de relevante kompetencer til en verden i hastig forandring og et arbejdsmarked i digital transformation, skriver Søren Schultz Hansen.
– Politiken, 11. august 2018 (kræver abonnement).
Den danske forsker Søren Schultz Hansen har i sine bøger forklaret, hvordan de unge generationer skal beskrives i form af tilTIDEværelse fremfor tilstedeværelse.
– Avisen.dk, 27. juli 2018.
Kun en fjerdedel af danskerne er ven med deres chef på de sociale medier. Danskerne vil stadig gerne adskille privatlivet fra arbejdslivet, vurderer ekspert. Strandbilleder, julebilleder og børnebilleder. Det deler du måske med dine venner på Facebook, men ville du også dele dem med din chef? Nej, siger de fleste.
– Dr.dk, 8. juli 2018.
De tre venners tragiske død er et eksempel på den eskalering i det ekstreme, som de sociale medier er med til at skabe. Det mener Søren Schultz Hansen, som er ekspert i unges brug af digitale medier.
– Der er jo ikke noget nyt i, at unge prøver grænser af, men det nye er, at de grænser rykker sig ekstremt hurtigt på grund af de sociale medier, siger han.
– Fyns Stifttidende, 8. juni 2018.
Kronik om den meget omtalte Umbrella-sag om deling af krænkende billeder. Pointen er, at billedet har skiftet funktion og status, og nu kun giver mening, hvis det deles.
– AS3 Transition, 24. april 2018.
Gruppen af de såkaldte digitale indfødte på arbejdsmarkedet vil vokse markant i de kommende år. Og det stiller ganske særlige krav til de personer, der skal lede dem på arbejdspladsen. De unge kræver nemlig nærvær i tid, men ikke i rum, og hvis du vil være sikker på at få dem i tale, er de sociale medier ofte den bedste mulighed.
– DR.dk Indland, 21. april 2018.
Danske unge mellem 15 og 19 år bruger i gennemsnit to timer og 11 minutter på deres mobiltelefon hver eneste dag – ud over den tid, de taler i den. Det er over en time mere, end den gennemsnitlige dansker bruger telefonen. Søren Schultz Hansen udtaler sig i artiklen.
– TransformationsTool.dk, 6. april 2018.
Der tales meget om dem, og de er for alvor begyndt at komme ud på arbejdsmarkedet. De har masser af ressourcer, men er også vant til at gøre tingene på en anderledes måde end dig. Hvem er de digitalt indfødte, og hvordan håndterer du dem på arbejdspladsen?
– Kristeligt Dagblad 23. marts 2018.
Unge og voksne har altid haft svært ved at forstå hinanden. Men har vi før været ude for, at hvad unge betragter som mere eller mindre normalt, betragter vi voksne som seksuelt misbrug af børn? Kronik af Søren Schultz Hansen.
– IDA, 16. marts 2018.
En episode om digital ledelse, den digitale verdens logikker og den betydning, en verden under hastig forandring har for ledelse, strategi, organisation og kompetencer.
– Debatten, DR1 25. januar 2018.
Unge er mindre nærværende i rummet, men derimod ekstremt nærværende i tiden. Sådan forklarer Søren Schultz Hansen, lektor ved CBS forholdet til f.eks. smartphones og sociale medier.
– InsideBusiness, 18. januar 2018.
“Jeg har ikke læst andre bøger, der som ’Digitaliseringens paradokser’ gør emnet tilgængeligt og relevant på virksomheds- og ledelsesniveau. Reelt set er der tale om et mustread på de danske direktionsgange.” Fem stjerner.
– P1 Morgen, P1 17. januar 2018.
Når én generation kan bruge det som en kendt og integreret del af deres hverdag, mens lovgivningen og måske en ældre generation stempler det som distribution af børneporno, er der altså en bekymrende forskel og mangel på forståelse af, hvor virkeligheden befinder sig henne. Søren Schultz Hansen skitserer problematikken.
– 15. januar 2018.
Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man deler andres sexvideoer på internettet. Men hverken de unge, forældre og lærere ved nok om problemet. Og lovgivningen på området er langt fra tidssvarende ifølge Søren Schultz Hansen.
– Retail Reinvented 12. januar 2018.
Digitale indfødte står i stigende grad for forbruget i detailhandlen og vil inden længe udgøre over 50% af omsætningen.
Er detailhandelen klar til at imødekomme disse ”nye” forbrugeres krav til service og oplevelser?
– TV2 Lorry 2. januar 2018.
Hvad er nærvær? Og hvordan påvirker den digitale udvikling vores nærvær? I TV2 Lorrys program giver bl.a. læge Imran Rashid, familievejleder Lola Jensen og Søren Schultz Hansen forskellige bud på, hvordan nærvær påvirkes af det digitale.
– 19. december 2017.
Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man deler andres sexvideoer på internettet. Men hverken de unge, forældre og lærere ved nok om problemet. Og lovgivningen på området er langt fra tidssvarende ifølge Søren Schultz Hansen.
– Børsen, 21. december 2017.
De såkaldt digitale indfødte tænker på en helt anden måde end andre medarbejdere, sagde Søren Schultz Hansen på Børsens Rekrutteringskonference.
– Børsen Executive 7. december 2017.
”Vi kommer helt ind under huden på den på den konkrete virkelighed, som både topchefer og medarbejdere kæmper med til dagligt.” Fem stjerner.
– Børsen, 30. november 2017.
“Det er en herligt konkret bog, som fortæller om 12 virksomheder og institutioner. Det er derfor en bog, som omhyggeligt belyser de konflikter, der ligger i mødet mellem en analog og en digital forretningsmodel”. Fem stjerner.
– Computerworld, 21. november 2017.
Interview: Vil man klare sig godt i en virkelighed, der bevæger sig hurtigere end nogensinde før, så handler det om at pakke planlægnings-manien væk. Ny bog giver bud på de værktøjer, der sikrer digital succes i fremtiden. “Man bør sende et ufærdigt produkt på markedet,” mener forfatterne.
– Jyllands-Posten, 16. november 2017.
Kommunal- og regionsrådsvalgene venter lige om hjørnet, og også denne gang foregår valgkampen i stigende grad på de digitale og sociale medier. Kronik af Søren Schultz Hansen.
– Berlingske Business, 15. november 2017.
Traditionelle karriereveje er under forandring, konstaterer digitaliseringseksperten Søren Schultz Hansen, når han sætter fokus på, hvordan de digitale indfødte bliver motiveret. Hos EY kalder man det en boomerangeffekt, når de unge medarbejdere søger andre veje, for det er helt okay at forlade EY og komme tilbage igen.
– Altinget, 30. oktober 2017.
Vores forsøg på at gå digitaliseringen bedst i møde har paradoksalt nok ofte den modsatte effekt. Derfor skal vi glemme vores sunde fornuft i digitaliseringen. Kronik af Søren Schultz Hansen.
– Center for Ledelse, oktober 2017.
Digitaliseringen er ikke længere et abstrakt fremtidsscenarie. Den er måske den vigtigste og næsten smerteligt nutidige og konkrete udfordring for virksomheder, ledere og medarbejdere. Den skaber både store muligheder og udfordringer, fordi den påvirker vores kompetencer, ændrer vores organisationer og problematiserer vores rationelle strategier.
– Politiken, 24. oktober 2017.
Når grundvilkårene er hastighed, konstant tilgængelighed og potentiel forstyrrelse, er det en attraktiv kompetence ikke at koncentrere sig. Debatindlæg af Søren Schultz Hansen.
– Jyllands-Posten 20. oktober 2017.
“Det bliver en bevægelse, fordi det rører noget i folk, der også gerne vil dele deres oplevelser med andre,” siger Søren Schultz Hansen, der er forfatter til flere bøger om de digitalt indfødte og ekstern lektor på CBS.
– Jyllands-Posten 13. oktober 2017 & Finans.dk 12. oktober 2017 (kræver abonnement).
Bang & Olufsen har netop afleveret sit regnskab for første kvartal 2017. Kigger man på udviklingen de seneste fem-seks år, er der to aspekter, som er særligt interessante. De illustrerer nemlig de paradoksale logikker og dynamikker, som gælder i en digital verden i konstant og hastig forandring.
– IDA.dk, 10. oktober 2017.
De yngste skal ledes med sms’er, likes og skulderklap. De har aldrig været alene, bliver skræmt af årsplaner og forventer konstant feedback. Forkælede primadonnaer? Nej, nærværende og ekstremt tilgængelige, siger ekspert.
– P1 Business, 29. september 2017.
Hvorfor brød Danske Bank årtiers tradition med samarbejde i banksektoren og har digitaliseringen sat en ny standard for klog adfærd blandt virksomhederne? Medvirkende blandt andre Jesper Nielsen, direktør for privatkunder i Danske Bank, og Søren Schultz Hansen digitaliseringskonsulent.
– Jyllands-Posten 22. september 2017 (kræver abonnement).
Vil virksomhederne have succes, skal de erstatte kvalitet med kvantitet og hastighed og ruste sig til at lave masser af fejl til offentlig skue.
– Politiken 17. september 2017.
Netop refleksionerne over, hvad fraværet af mobiltelefoner gør ved elevernes adfærd, er afgørende. Det mener Søren Schultz Hansen, der er ekstern lektor i digital kommunikation på Copenhagen Business School og forfatter til flere bøger om de såkaldt digitale indfødte.
– Djøfbladet, 15. september 2017.
Digitalisering gør langsigtet planlægning og traditionel målstyring nyttesløs og vender klassisk forretningslogik og strategisk tænkning på hovedet, lyder det fra Søren Schultz Hansen, en af forfatterne bag ny ledelsesbog om den digitale tidsalder.
– Økonomisk Ugebrev, 14. september 2017.
Søren Schultz Hansen og Jan Horsager skriver i ny bog, ”Digitaliseringens Paradokser”, at unge vælger gymnasiet, fordi det ”udskyder beslutningen” og ”holder muligheder åbne”. Det er samtidig grundpræmissen for al ledelse af digital transformation.
– Randers Amtsavis 4. september 2017.
Den ligger der, når vi står op. Den informerer os, når vi drikker morgenkaffe. På arbejdet er den for det meste stille, men vi tjekker den alligevel ofte. Nogle gange sniger den sig med på toilettet, når vi ikke kan vente med at tjekke fodboldresultater. Om aftenen er den på banen igen, hvor den som vores trofaste kæledyr følger os i seng. Det er selvfølgelig smartphonen, jeg taler om.
– Ledelse i Dag, september 2017.
Digitaliseringen er ikke længere et abstrakt fremtidsscenarie. For de fleste virksomheder, ledere og medarbejdere er den allerede nutid og en konkret virkelighed, som påvirker de vigtigste kompetencer, ændrer rammerne for organisationen og udfordrer strategier og forretningsmodeller. Vi er således alle sammen sikkert stødt på betegnelser som disruption, permanent innovation og agilitet, når vi har famlet os frem efter forklaringer på den digitale transformation og dens konsekvenser. Men hvis betegnelserne blot forbliver ord og abstraktioner, nytter de ikke meget.
– TV2 Syd, 30. august 2017.
De unges jerngreb om mobilen kan godt løsnes, hvis familien går sammen om eksperimentet.
– Jyllands-Posten 22. august 2017.
Kun få og korte lyspunkter har der været som for eksempel Søren Schultz Hansen og hans mere relevante, indefraperspektiv og idé om ”tiltideværende” frem for tilstedeværende.
– Aftenklubben, Radio Nova, 27. juli, 2017.
Daniel Cesar taler med forsker og foredragsholder, Søren Schultz Hansen om hans nye bog “Digitaliseringens paradokser”.
– Indsigt.nu, 7. juli 2017.
Første halvår af 2017 blev både et dansk opgør med disruption-diskussionens mest brugte eksempel: Uber, men også introduktionen af statsministerens partnerskab for Danmarks fremtid: Disruptionrådet. Gode billeder på, at tyngdeloven og den politiske virkelighed stadig gælder, selvom man har ny teknologi og nye forretningsmodeller som grundlag, men også at diskussionen og udfordringer på arbejdsarbejdet og udviklingen af vores velfærdsdemokrati er reel og nu er en del af den politiske dagsorden.
– DR TV 3. juli 2017.
DR fejrer smartphonens 10 års fødselsdag med en rundbordssamtale i Deadline, hvor bl.a. Christiane Vejlø, Henrik Fohns og Søren Schultz Hansen deltog.
– Politiken, 9. juni 2017.
Debatten om unges (over-)forbrug af smartphones og tablets raser. Forfatter Søren Schultz Hansen ser en kløft mellem unge og voksne, der ikke har forstået.
– KOMSPROG 9. juni 2017.
I en tid, hvor hele erhverv ’disruptes’, risikerer eftertragtede færdigheder i dag at blive overflødige i morgen. Derfor skal kommunikationsuddannelserne ikke uddanne specialister ud fra nutidens flygtige behov, men skabe kommunikatører med fast forankrede fagligheder og almene metakompetencer, lyder det fra en række studieledere.
– Politiken, 7. juni 2017.
Skælder forældre børnene ud for at være for meget online, er det næsten det samme som at skælde ud over, at de er for sociale.
– Zejt-ung, 31. maj 2017.
Mange forældre er nervøse for internettet, og om deres børn er sikre på det. Søren Schultz Hansen har nogle råd til, hvordan man skal håndtere de sociale medier.
– Analyse Økonomi, 30. maj 2017.
De digitale indfødte er på vej ud på det danske arbejdsmarked. Men hvad er de for en størrelse og hvordan sikrer vi, at både de og vi får succes?
– Hjerteforeningen Fagnet, 24. maj 2017.
Hjerteforeningen stillede midt i maj skarpt på betydningen af sociale relationer på netværkskonferencen ”Mennesker trenger mennesker”: Hvordan bringer vi sociale relationer ind i forebyggelsen?
– Jyllands-Posten 4. maj 2017.
Den første generation, der er vokset op med internettet, bliver en udfordring for deres ledere på arbejdspladsen. For nu er arbejdet kun et swipe væk, og lederen bare en sms væk.
– LO Media, 26. april 2017.
Digitalt innfødte gjør at fagbevegelsen må tenke veldig annerledes, ifølge Søren Schultz Hansen.
– Randstad, 18. april 2017.
En ny generation af unge er på vej ind på arbejdsmarkedet. Og kært barn har mange navne – vi kender dem som ’de digitale indfødte, ’Generation Z’ eller ’Curling-generationen’. Men hvem er disse folk, som mange anser for at være helt forskellige fra tidligere generationer?
– Berlingske, 10. april 2017.
De er opvokset med internet, med en mobil i hånden og med at have vennerne samlet på de sociale medier. En ny generation er på vej ud på arbejdsmarkedet, men de har et ganske andet syn på lederskab og arbejdsmiljø, end vi kender det i dag.
– vilvordetalks.dk, 23. marts 2017.
En ny generation af mødedeltagere har meldt sig på banen til møder og konferencer. Vi kalder dem Generation C (for Connected). Netværksgenerationen kan vi også kalde dem. De er født online, og det er du nødt til at tage højde for i dit oplevelses- og interaktionsdesign af dine arrangementer.
– Det Danske Spejderkorps, 20. marts 2017.
Børn og unge er digitale indfødte og dermed vant til hele tiden at være i kontakt med deres netværk, og det er en vigtig del af deres liv. Det er en vigtig erfaring, som kan spare dig for mange konflikter.
– bt.dk, 18. marts 2017.
Viskelæder-udfordringen. En ‘leg’ blandt unge, som selv ‘Jackass-stjernerne’ formentlig vil advare mod at prøve hjemme, da den efterlader store sår på kroppen. En dansk ekspert mener, at det er et spørgsmål om tid, før den smertefulde udfordring kommer til at gå på tur hos de danske unge.
– eb.dk, 18. februar 2017.
Det er helt ok, at kommunerne inddrager billeder og oplysninger fra åbne Facebook-profiler til sagsbehandling. Det mener 38 procent af danskerne, viser ny undersøgelse.
– tv2.dk/Go’ morgen Danmark, 3. januar 2017.
Cecilie bliver utilpas og får stress i sin krop, når ikke hun får sit ‘fix’. Cecilie er, ligesom 44 procent af alle unge, nemlig mobilafhængig. Søren Schultz Hansen er ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen ‘Digitale indfødte på job’, og han mener, at mobilafhængigheden hænger sammen med, at de unge ikke vil være uhøflige overfor hinanden.